Over SPGA

Stichting Paardrijden Gehandicapten Amstelland en Meerlanden

Wij zijn een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking die graag willen paardrijden, maar die door hun beperkingen niet op andere wijze aan deze sport kunnen deelnemen. Wij vinden dat zij recht hebben om lekker paard te kunnen rijden, met hulp en aanpassing waar nodig. De stichting is opgericht in Amstelveen in 1974. Tegenwoordig geven wij onze lessen bij manege de Cruquiushoeve in Cruquius. Deze manege is speciaal ingericht voor ruiters met een beperking. Zo zijn er onder andere vaste opstapperrons en kunnen de ruiters op verschillende soorten dekjes of zadels zitten.

Wat is onze doelstelling?

De SPGA heeft als hoofddoel mensen met een verstandelijke beperking met plezier en veilig te laten paardrijden. Door aanpassingen zoals hulp bij het opstappen door middel van een vast opstapperron en begeleiders die de ruiters waar nodig kunnen begeleiden, is dit geen enkel probleem. Uiteraard wordt er bij elke nieuwe aanmelding in goed overleg gekeken of de ruiter op een veilige en verantwoorde manier binnen onze stichting kan paardrijden.

De lessen

Elke zaterdagochtend zijn er 4 lesuren van 35 minuten, startend om 09.25 uur.

Deze lessen worden begeleid door een vaste instructrice. Daarnaast zijn er ongeveer 20 begeleiders die de ruiters helpen met het poetsen en het zadelen, het op- en afstappen en die hen begeleiden tijdens het rijden. Dit laatste varieert van het vasthouden van de ruiter om hem/haar stabiel in het zadel te houden tot het individueel begeleiden bij het rijden van de ruiters die alleen wat aansturing nodig hebben. Indien een ruiter het paard zelfstandig kan berijden, kan hij/zij uiteraard zonder individuele begeleiding aan de les meedoen.

De lesuren zijn niet op niveau ingedeeld. In de lessen rijden ruiters met verschillende niveaus en wordt er binnen die les door de instructrice gekeken naar de mogelijkheden van de ruiter als individu.

De instructrices en begeleiders zijn vrijwilligers die zich belangeloos een paar uur per week inzetten voor onze ruiters. Zo hoeven wij geen beroep te doen op ouders om mee te lopen. Zij kunnen dan rustig in de kantine een kopje koffie drinken en praten met andere ouders en begeleiders. Van achter het raam kunnen ze tegelijkertijd de verrichtingen van hun ruiters volgen.

Overige activiteiten van de SPGA

Naast het wekelijkse paardrijden, wat op zich al een feest is, worden er ook andere activiteiten georganiseerd.

In oktober wordt er jaarlijks een feestavond georganiseerd. Op deze avond is er een gezellige band of DJ aanwezig zodat het elk jaar weer een echt feest wordt.

Daarnaast wordt er jaarlijks een ruiterkamp georganiseerd rondom Hemelvaartsdag. Dit vindt plaats van woensdag t/m zondag in een bungalowpark in de buurt van Apeldoorn midden in de bossen. De ruiters kunnen met hun ouders/verzorgers een huisje betrekken in het park waar het bestuur en de begeleiders van de stichting zorgen voor een leuk programma.
Dit programma bestaat uit verschillende activiteiten waaronder een feestavond en natuurlijk een bosrit vanuit een naburig gelegen manege.
Dit ruiterweekend, het Jan en Gijs Ruiterparadijs, is het hoogtepunt van het jaar waar iedereen naar uit kijkt.
De kosten van de feestavond en het ruiterweekend komen voor rekening van de deelnemers. Uiteraard kan ieder voor zich besluiten aan deze activiteiten mee te doen.